Ködképződés szemléltetése
Hozzávalók
- átlátszó befőttes üveg
- jól záródó tető az üvegre, melybe egy csődarab van illesztve
- gyufa
- erős tüdő vagy egy szívó pumpa
Az elkészített eszköz
A kísérelt leírás
Öntsünk egy kevés vizet az üvegbe, zárjuk rá a tetejét és egy kicsit rázzuk fel benne a vizet, hogy a faláról is párologhasson a víz. Dobjunk égő gyufát az üvegbe, várjuk meg amíg a füst eltűnik. Hirtelen szívjuk ki a levegőt az üvegből. Azt tapasztalhatjuk, hogy az üvegben sűrű fehér köd keletkezik.
Magyarázat
Az elpárolgó vízrészecskék elkeverednek a levegőben, a levegő relatív páratartalma közel maximális lesz. (Több vízgőzt a levegő az adott hőmérsékleten már nem tud tartalmazni, azaz telítetté válik.) A levegő kiszívásával csökkentjük az üvegben lévő nyomást, ez a nyomáscsökkenés lehűti a levegőt. A hőmérséklet csökkenésével csökken a levegő vízgőz megtartó képessége, a víz részecskék kicsapódnak a levegőben láthatatlanul lebegő füst részecskékre, ezt látjuk ködnek.
A ködképződést nagymértékben segíti, ha a levegő sok lecsapódási magvat (koszt) tartalmaz, ez az oka, hogy szennyezett légkörű településeken sokkal gyakoribb és erősebb a ködképződés.
Egy köbméter levegő 23 C-on 20,6 gramm, 40 Celsiuson 50 gramm, azaz fél deci vizet képes maximálisan tárolni.
videó